Uitgelicht augustus 2017

13 augustus 2017

Op 13 juni vond een gesprek plaats op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) n.a.v. de door ons verstuurde brief omtrent de instroom in de studie geneeskunde. Naast DG, de LAD en de NFU was daar ook het LMSO, uitgenodigd door de NFU, aanwezig.

In het gesprek hebben we duidelijk gemaakt dat we ons grote zorgen maken om de verdubbeling van het reservoir van basisartsen in de afgelopen jaren tot ruim 5100 waarvan 10% werkeloos thuis zitten. Dit vinden we niet alleen ontzettend vervelend voor de betreffende artsen, maar ook een verspilling van kapitaal. Waar het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) zich al jaren redelijk lijkt te houden aan de door het Capaciteitsorgaan opgestelde adviezen betreffende de vervolgopleiding, heeft OCW zich niet aan deze adviezen gehouden waardoor de instroom momenteel ons inziens structureel te hoog is. Hoe dat reservoir van 5100 basisartsen precies is opgebouwd is niet geheel duidelijk. De NFU kaartte aan dat een reserve echter wel wenselijk is om snelle schommelingen snel op te vangen. Echter was er tot een paar jaar terug een reserve van 2700 basisartsen en het is die verdubbeling waar wij ons zorgen over maken.

Verder werd besproken dat de werkloosheid onder artsen maar 1,8% is waar dit gemiddeld onder WO geschoolden 7% is. Van die 1,8% is echter wel 2/3de basisarts en ook dat aantal is in die paar jaar verdubbelt naar ruim 500 basisartsen. Bovendien zit in die 7% gemiddeld ook vele andere WO opleidingen die qua instroom helemaal niet lijken te kijken naar de beschikbaarheid op de arbeidsmarkt, en waar bovendien de opleiding geen 30.000 euro per jaar per student kost. De NFU en LMSO hebben meerdere malen benadrukt dat er meer moet gebeuren dan enkel de instroom verlagen om dit probleem aan te pakken. Dit hebben wij beaamd en bij het OCW aangekaart dat dit zeker iets is waar wij ons van bewust zijn. Hier werken wij ook al aan door bijvoorbeeld onze portefeuille beroepskeuze en het organiseren van de invitational op 27 juni met alle betrokken partijen. Wij denken echter dat het één het ander niet uitsluit en willen graag op meerdere gebieden tegelijkertijd hiermee aan de slag.

OCW is nu met meerdere partijen in gesprek maar vindt het lastig om nu midden in politieke onduidelijkheid een beslissing te nemen als dat wellicht niet strookt met het nieuwe regeerakkoord. Verder heeft OCW om nog wat doorberekeningen van scenario's gevraagd aan het Capaciteitsorgaan die binnenkort worden verwacht. Voor deze resultaten zullen wij ook zelf contact opnemen met het Capaciteitsorgaan. Daarnaast denken wij dat het erg verhelderend zou zijn om preciezer te weten waar die groep van 5100 basisartsen precies uit bestaat dus ook dat zullen wij net als de NFU en het LMSO verder gaan uitzoeken.

Concluderend kunnen we stellen dat dit een nuttig eerste gesprek is geweest waar wij onze standpunten hebben kunnen toelichten en duidelijk hebben kunnen maken dat wij graag met het OCW verder blijven praten over dit thema. Bij nieuwe ontwikkelingen zullen wij jullie uiteraard verder op de hoogte houden!

 

Masterclass – van Bul naar Baan
Op vrijdag 9 juni vond een succesvolle eerste masterclass plaats: van Bul naar Baan! Om 14:00 stipt stonden de eerste deelnemers al in de rij om hun badge in ontvangst te nemen. Een uitverkocht evenement, met ruim vijftig vooral enthousiaste en gedreven zesdejaars geneeskundestudenten. De dag werd afgetrapt door Robert Barendse (LAD) en Maarten Dohmen (Start People) met een plenaire lezing over de huidige arbeidsmarkt, met als thema 'kansen'. Nadien splitsten de deelnemers zich op voor de workshops, verzorgd door de KNMG, LAD, VVAA en Start People. Stuk voor stuk goed verzorgd, leerzaam en op leuke manier ingevuld. Thema's die werden behandeld waren onder andere beroepskeuze, solliciteren, tips&tricks voor je CV, een eerste contract en arbeidsvoorwaarden. Door de kleinschaligheid van de groep was er genoeg ruimte om alle prangende vragen op dit gebied goed te kunnen beantwoorden. Na twee workshoprondes, kwamen de kandidaten bijeen voor een afsluitende presentatie over De Geneeskundestudent. Tot slot mocht uiteraard de borrel niet ontbreken om nog eens na te praten over de opgedane kennis en waar bovendien ook verder gesproken kon worden met de workshopleiders. Al met al, een leuke en geslaagde masterclass! Momenteel verwerken we de evaluatie formulieren en hopen zo binnenkort een nog beter vervolg te kunnen organiseren!