Tegemoetkoming voor coassistenten is een feit!

Amir Abdelmoumen07 november 2018

Tegemoetkoming voor coassistenten is een feit

Met trots mogen wij mededelen dat het gelukt is: een tegemoetkoming voor coassistenten! Op 5 november hebben alle vier de werknemersorganisaties ingestemd met het eindbod van de NFU, waardoor de nieuwe Cao UMC een feit is. Hierin ligt vast dat coassistenten die in een academisch ziekenhuis (umc) hun coschappen lopen, vanaf 1 januari 2019 een vergoeding van € 100 per maand krijgen (naast de huidige vergoedingsregelingen). 

Een lang gekoesterde wens is dan eindelijk, na ruim 20 jaar inzetten op en onderhandelen over dit onderwerp, in vervulling gegaan. Dat het belangrijk is dat coassistenten een vergoeding krijgen mag duidelijk zijn. Gemiddeld duurt de studie geneeskunde twee jaar langer dan andere studies. Bovendien is het door drukke werkweken (50 uur per week is zeker geen uitzondering) en diensten in de avond en het weekend lastig om een bijbaantje naast de studie te hebben. De Geneeskundestudent heeft in 2015 geprobeerd om via de politiek een vergoeding te realiseren, echter oordeelde het ministerie van OCW dat een coschap geen stage is, en dat coassistenten dus niet in aanmerking komen voor een stagevergoeding. In 2016 organiseerde De Geneeskundestudent de #ditdoetdeco actie, waarbij geneeskundestudenten massaal op een houtje beten. Helaas had dit niet het gewenste effect bij het ministerie en bleef het bij zijn standpunt.

Ondertussen was De Geneeskundestudent in samenwerking met de LAD ook hard bezig om een stagevergoeding te realiseren, maar dan via de cao-onderhandelingen. De LAD is hiervoor aangesloten bij het Ambtenarencentrum/FBZ, één van de vier werknemersorganisaties die deelnemen aan de cao-onderhandelingen bij de umc’s. De umc’s worden door de NFU vertegenwoordigd. De onderhandelingen voor de nieuwe Cao UMC zijn begin 2018 gestart, en verliepen stroef. Eind mei liepen de onderhandelingen vast en werd door de werknemersorganisaties zelfs gesproken over een zondagsdienst, één van de zwaarste vormen van actievoeren in de zorg. Uiteindelijk kwam de NFU met een marktconform eindbod. De werknemersorganisaties besloten dat eindbod aan hun leden voor te leggen. Een ruime meerderheid van de leden van AC/FBZ heeft ingestemd met het eindbod. Ook de andere werknemersorganisaties hebben de NFU laten weten in te stemmen.

De nieuwe cao bevat een vergoeding van € 100 voor coassistenten; lager dan het door AC/FBZ ingezette bedrag. Evengoed is dit een mijlpaal, omdat na 20 jaar de vergoeding van coassistenten dan eindelijk een feit is.

Hoe nu verder? In 2019 starten de cao-onderhandelingen van de algemene ziekenhuizen. Ook daar zit de LAD (via FBZ) aan de onderhandelingstafel en maakt ze zich sterk voor een tegemoetkoming voor coassistenten. De Geneeskundestudent zal zich dus samen met de LAD/FBZ blijven inzetten voor een tegemoetkoming voor alle coassistenten.